2014-2015 m. sezono A lygos apžvalga: permainų metas

Spalio pradžioje startavo devynioliktasis Plasta-Sostinės A lygos sezonas tradiciškai subūręs pačias pajėgiausias Vilniaus ekipas. 2014-2015 m. pirmenybes pradėjo dvylika ekipų - tarp kurių dešimt senbuvių ir dvi naujokės. Pirmosios kovų savaitės atskyrė grudus nuo pelenų, tad pats metas apžvelgti čempionato dalyves ir pabandyti atspėti, kas jų laukia artimiausioje ateityje.

"Vilniaus universitetas" (Vieta praėjusiame sezone - 1)

Kalbant grubiai - sunkios čempionų pagirios, o švelninant toną derėtų sakyti paprastai: komandoje kartų kaitos metas. Vasarą studentai neteko ne tik pagrindinio rėmėjo, bet ir svarbiausių savo krepšininkų (jei tiksliau, lyderiai niekur nedingo, bet į miesto pirmenybes jų neleidžia klubai), o be jų - VU ekipa atrodo nykokai.

Trys rungtynės ir tiek pat nesėkmių. Ne toks turėtų būti čempionų titulą ginančios komandos startas. Tačiau, kaip teigia pats VU treneris Rimantas Kaminskas: "Negaliu surinkti geriausių miesto žaidėjų ir skinti pergales. Viską įmanoma pasiekti ir su turimais ištekliais, tačiau reikia įdėti labai daug darbo ir būti ypač kantriam".

Na, nieko kito, kaip didelės kantrybės, studentams daugiau neprilinkėsi. Norisi tikėti, kad pirmoji pergalė į jų kiemą ateis jau greitai ir kad įgavę pasitikėjimo savo jėgomis Vilniaus universiteto atstovai sugebės prasiskinti kelią atkrintamųjų link.

Prognozė: jeigu VU atstovai nesulauks pastiprinimo iš NKL klubuose žaidžiančių krepšininkų, kitas etapas jiems toks pat tolimas, kaip tūlam tarybų žmogui pažintinė kelionė į JAV. Visgi sezonas dar ilgas ir dabar tikrai nėra tinkamiausias metas galutinai nurašyti nugalėtojų titulą ginančią komandą.

"Oro navigacija" (Vieta praėjusiame sezone - 2)

Lengva pergalė prieš "KK Žaibą-Alnidą" ir triuškinama nesėkmė akistatoje su "SK Ferimsta". Toks sezono startas neleidžia vienareikšmiškai vertinti vicečempionų galimybių. Viena vertus, Aivaras Kiaušas, Arnas Kazlauskas ir Matas Niparavičius tikrai neturėtų tapti šaukštu deguto medaus statinėje, kita vertus - pernelyg didelė priklausomybė nuo Rolando Jaručio daro savo, o nesėkmė akistatoje prieš pirmenybių naujokus tą dar kartą patvirtina.

Jeigu kontorose būtų galima lažintis dėl Sostinės krepšinio lygos rezultatų, drąsiai padėčiau didelę sumą pinigų už tai, jog "navigatoriai" pasieks finalo ketvertą. Tačiau, sakyti, jog pavasarį ant jų kaklų atsidurs išsvajotasis auksas - nedrįsčiau. Praėjusiame sezone puikiai pamatėme, jog vienos blogai sužaistos rungtynės gali sudaužyti visas viltis į šipulius, o finalo ketverte tokios akistatos bus iškarto dvi, o ir žaisti reikės dvi dienas paeiliui.

Visgi tai - jau pavasario reikalai, kurie garantuotai žavės kiekvieną Vilniaus krepšinio mėgėją. O iki tol - liko ilgas reguliarusis sezonas, kuriame "Oro navigacija" tikrai bus visa griaunanti jėga ir kovos tik dėl pirmųjų vietų turnyrinėje lentelėje.

Prognozė: apie finalo ketvertą jau rašiau, nesikartosiu, o pirmosios vietos irgi neduosiu, kas mano favoritai? Skaitykite žemiau.

"KK Žaibas-Alnida" (Vieta praėjusiame sezone - 3)

Pasibaigus praėjusio sezono pirmenybėms, ekipos vadovas Justinas Karosas teigė, jog A lygos bronza yra daug vertingesnė už B lygos auksą. Juolab, medalis stipriausioje miesto lygoje - buvo jo svajonės išsipildymas. Šį rudenį jo žodžiai buvo dar tvirtesni - turime vienintelį tikslą: žaisti finale.

Drąsu. Bet įmanoma. Komandos garbę ginantys jaunimas turėjo suprasti, jog tikrai yra pajėgūs žaisti aukščiausiame lygyje. O pridėjus vasaros namų darbus: Vitalį Pancerevą, Vitalį Slivką ir Paulių Dėgenį panevėžiečių ekipa atrodo visai smagiai.

Žinoma, tam, kad būtų pakartotas bent praėjusių metų triumfas, "KK Žaibo-Alnidos" atstovams reikės nueiti ilgą kelią, o kad jis bus duobėtas pamatėme debiutinėje akistatoje su "navigatorių" ekipa. Kita vertus, sekasi ne tiems, kas svajoja, o tiems, kurie žino kaip svajonę įmanoma pasiekti.

Prognozė: vietą finalo ketverte "KK Žaibo-Alnidos" atstovai turėtų išsikovoti, o dėl finalo... paaiškės tuomet, kai bus aiški komandos vieta reguliariajame sezone ir potencialus varžovas pusfinalyje.

"Asseco Lietuva-Ego Forte" (Vieta praėjusiame sezone - 4)

Po pralaimėto mažojo finalo (trečiojo iš eilės) pavasarį "brazylai" atrodė labai nelaimingi, visgi tarpsezonyje jiems pavyko atsitiesti, tad dabar jie pasirengę pakilti į naują kovą. Tiesa, vasarą ekipa šiek tiek nukraujavo: kitas komandas pasirinko Janas Jurgo ir Dainius Novickas, tačiau sulig nauju rėmėju į kolektyvą įsiliejo šiek tiek naujų žmonių.

Kaip šie pokyčiai įtakojo vieno seniausių SKL klubų žaidimą? Kol kas panašiai kaip lyderių netekimas VU komandai - trys vidutiniu 15 taškų skirtumu patirtos nesėkmės ir vieta turnyrinės lentelės dugne. Ne tai, ko buvo tikėtasi.

Kas gali pasikeisti? Su dabartine sudėtimi tikrai nieko. Tiesiog kitos komandos yra greitesnės ir labiau išalkusios pergalių, o stebint "brazylus" iš šalies atrodo, kad komanda žaidžia savo malonumui. Žinoma, tai tik sezono pradžia, o vienas-antras geresnis žaidėjas ar po eilinės nesėkmės užgautos ambicijos gali viską apversti aukštyn kojom. Tačiau jeigu norima gerų rezultatų - pokyčius reikia daryti jau dabar.

Prognozė: jeigu niekas nepasikeis, komanda baigs sezoną sužaidusi 22 rungtynes, o prognozuoti kolektyvo vietą su pokyčiais - sudėtinga, nes niekas nežino kokie neatrasti ar primiršti talentai dar laukia savo eilės debiutui SKL pirmenybėse.

"Tegra" (Vieta praėjusiame sezone - 5)

Kalbant atvirai, šiai komandai būtų galima steigti prizą, kaip geriausiai vasarą padirbėjusiam kolektyvui. Audriaus Virbicko vadovaujama ekipa prisiviliojo Robertą Bitiną, įkalbėjo likti Vitalijų Lukšą į krepšinio aikštelę sugrąžino Saulių Dumbliauską, pasipildė patyrusiais Gabrieliumi Ramonu, Audriumi Ramonaičiu ir Domantu Bimba. Kitaip tariant, ištaisė visas savo klaidas, kurios praėjusiame sezone neleido peržengti ketvirtfinalio barjero.

Ir ką matome? Kol kas nieko aiškaus. Draugiškoje "Rudens taurėje" užimta antra vieta, bet ten gana lygiai žaista su "SK Ferimsta", sezono starte patirtas pralaimėjimas prieš "VTDK-SLK Patriotus", tačiau užtikrintai įveikta "marčiulioniukų" komanda.

Kol kas nei per daug gerai, nei pernelyg prastai, tačiau prisiminus visą pastarųjų n metų klubo istoriją - tai žada gana šviesią ateitį. Ar spėjimas, jog pavasarį "Tegra" demonstruos itin aukštos klasės krepšinį pasitvirtins - pamatysime, o kol kas lieka palinkėti visiems krepšinio mėgėjams ateiti pažiūrėti šios komandos rungtynių, nes viena, ką tikrai galime užtikrinti, tai kad pamatysite tikrai gražų reginį.

Prognozė: panašu, kad "Tegra" turi labai daug šansų patekti į pusfinalį, tačiau vėl - viskas priklauso nuo varžovo ketvirtfinalyje. Visgi verta pažymėti, jog serija iki trijų pergalių turėtų likviduoti visus atsitiktinumus ir leisti nustatyti tikrai labiausiai vertą finalo ketverto ekipą.

VGTU (Vieta praėjusiame sezone - 6)

Įspūdinga serija - šeši metai paeiliui finalo ketverte buvo nutraukta pavasarį, kuomet ketvirtfinalyje tik po nepaprastai atkaklios kovos pralaimėta VU ekipai. Apmaudu. Tačiau būtent tai turėtų įkvėpti komandą naujiems iššūkiams.

Pažvelgus į studentų sudėtį - ryškių žvaigždžių nematyti, tačiau tai jau turėjo tapti įprasta šio kolektyvo gerbėjams. Kur kas svarbesnis faktas, kad Gintaras Šerkšnas savo gvardijoje turi daug patyrusių ir juodadarbių krepšininkų: Evaldas Rastenis, Karolis Alekna, Tomas Galeckas, Andrius Juknevičius, Lukas Augustinas. Tai tik kelios pavardės, kurias daugelis A lygos vadovų norėtų matyti savo ekipų sudėtyse.

Juolab, sezono pradžia tik patvirtina šios ekipos galimybės - pasiekta pergalė prieš "VTDK-SLK Patriotų" komandą, kurios garbę gina net keli G.Šerkšno auklėtiniai, kuriuos jis labai, LABAI norėtų matyti ir savo gretose - Ignotas Braziulis bei Saulius Žurauskis. 

Potencialo tikrai yra, tad daug kas priklausys nuo to, kaip studentams seksis išvengti traumų ir kaip treneris motyvuos žaidėjus. Jei viską pasiseks padaryti tinkamai - beliks sulaukti pavasario ir varžovo ketvirtfinalyje, o tuomet - beliks trys žingsniai iki pasiilgto stipriausiųjų ketverto.

Prognozė: išsiduosiu - labai norėčiau matyti šį kolektyvą finalo ketverto turnyre, nes stebiu A lygos kovas jau daug metų ir tiesiog esu pripratęs matyti baltai-mėlynus tarp geriausiųjų. Visgi ar tą G.Šerkšno kolektyvui pavyks padaryti - priklausys nuo darbo reguliariajame sezone ir varžovų atkrintamųjų starte.

"Volfas Engelman" (Vieta praėjusiame sezone - 8)

Trys sezonai iš eilės, kuomet užimama 8 vieta reguliariajame sezone, o ketvirtfinalyje - pralaimima jo nugalėtojams. Pavydėtinas stabilumas ir faktorius privertęs pakeisti ne tik pavadinimą, tačiau ir trenerį bei pusę ekipos žaidėjų.

Kaip naujovės įtakos "aludarių" žaidimą - pamatysime vėliau, tačiau pradžia gana nebloga. Išleista pergalė paskutinėmis sekundėmis akistatoje su MRU, o vėliau "ant menčių" paguldyti ne kas kitas, o "Asseco Lietuva-Ego Forte" klubas.

Pridėjus faktą, kad pats žaidimas yra gan malonus akiai, geresnę atmosferą komandos viduje ir, pagaliau, stabilų bei aiškią viziją turintį trenerį, tikrai nesinori tikėti, jog ši komanda VĖL liks aštuntoje vietoje arba dar baisiau  - užims žemesnę poziciją.

Prognozė: pernai buvo "Sąlytis-Litena", šiemet "Volfas Engelman". Esu tikras, jog "aludariai" tampys nervus daug kam ir atiminės taškus iš favoritų, tačiau pavasarį... neperlips ketvirtfinalio barjero. Nors atkrintamosios šio klubo krepšininkams nebus naujiena, tačiau tai bus pirmas kartas, kai jose ekipa turės tikrai didelių vilčių. Tik va, su tais pirmais kartais, taip jau būna, kad iki didelės sėkmės reikia pribręsti "("Vilniaus universiteto", "Tegros" atvejai), o žinant šio sezono A lygos konkurencingumą - tą padaryti per vieną rimtą sezoną bus nepaprastai sunku.

"LEU-Šviesa" (Vieta praėjusiame sezone - 9)

Dar viena stabili ekipa, tik nelabai tuo besidžiaugianti - Egidijaus Ženevičiaus treniruojama LEU studentų komanda. Du sezonai, dvi devintosios vietos ir abu kartus paskutinę sekundę nuplaukęs kelialapis į atkrintamąsias.

Teigti, jog šiemet taip nebus tikrai dar anksti. Nors kolektyve kasmet vis atsiranda koks talentas, galintis patempti ekipą į priekį, tačiau vienas lauke - ne karys ir tą byloja gana nestabilūs pavienių rungtynių rezultatai. Jau ne pirmą sezoną matome, kad E.Ženevičiaus vadovaujamas kolektyvas gali patiesti lyderius, tačiau kitą dieną - pralaimėti vidutiniokams.

Panaši situacija ir šiemet - Rudens taurėje komanda demonstravo gana neblogą žaidimą, tačiau sezono starte - patirta triuškinama nesėkmė akistatoje su MRU, o vėliau - šast ir įveikta "Asseco Lietuva-Ego Forte".

Prognozė: jeigu komandai pavyks atrasti X-faktorių, kuris padėtų viską suklijuoti bei stabilizuoti - studentams atkrintamosios tikrai turėtų būti įgyvendinamas tikslas, o toliau - viskas priklausys nuo sėkmės, noro ir sportinės formos pavasarį.

MRU (Vieta praėjusiame sezone - 10)

Dar viena ekipa, kuri verta šiokio tokio apdovanojimo - kaip labiausiai sezono starte nustebinusios komandos. Atsikratęs žvaigždžių, kurios neateina nei į treniruotes, nei į rungtynes ir palikęs tik motyvuotus studentus MRU strategas Vytautas Poteliūnas rado raktą į pergales. Solidus pasirodymas akistatoje su "LEU-Šviesa", darbinė pergalė prieš "Volfas Engelman" ir antroji vieta po dviejų turų. Skamba neblogai.

Tik nežinia, kiek dar ilgai tęsis šis gražus sapnas. Viena vertus, visose kolektyvo grandyse pilna pajėgių krepšininkų, kita vertus - nuolatinė šios ekipos problema - bendrų treniruočių stoka, kuri tikrai gali pakišti koją pirmenybių eigoje.

Prognozė: jei V.Poteliūnui pavyktų sustiprinti savo gretas vienu dviem labiau patyrusiais krepšininkais, galbūt atgimtų viltis šį tą nuveikti pavasarį, o gal net pakartoti geriausią komandos pasiekimą - antrąją vietą Sostinės A lygoje. Tačiau su dabartine sudėtimi - studentai turėtų džiaugtis tvirta vieta turnyrinės lentelės viduryje bei kelialapiu į kitą varžybų etapą.

"SK Ferimsta" (Vieta praėjusiame sezone - N)

Gaila, jog nepavyko apžvalgos paskelbti prieš reguliariojo sezono pradžią, nes tuomet prognozė būtų nuskambėjusi - lyg sensacija. Užpraėjusio sezono C lygos finalininkė, praėjusio sezono B lygos čempionė pagaliau debiutuoja pačiame aukščiausiame lygyje. Sakysite koks čia debiutas, kuomet daugelis krepšininkų jau yra žaidę A lygoje? Visgi laikysiuos savo.

Klubas su savo vadovybe, vizija, požiūriu į darbą bei tam tikrai žaidėjais esančiais vienoje vietoje pirmą kartą žaidžia tarp stipriausių Vilniaus ekipų, todėl bet kokia patirtis čia negali būti skaitoma. Juolab, jog dauguma komandos narių A lygoje žaidė prieš keletą metų, kuomet buvo jaunesni ir mažiau subrendę aukščiausio lygio kovoms.

O būtent branda bei vieningos lyg kumštis ekipos noras kažką pasiekti turėtų tapti pagrindiniu faktoriumi kelyje į dar vieną finalą. Taip, finalą, nes žiūrėdamas Rudens taurės kovas ir pirmąsias tris rungtynes stipriausioje miesto lygoje nesugebėjau rasti nė vieno faktoriaus, kuris užkirstų naujokams kelią svajonės link.

Greitį, įsiutę, alkani, aukšti, taiklūs, gerai sustyguoti ir lepinami komandos vadovo. Tobulas receptas pergalėms mėgėjų krepšinyje, kuris (ir nieko nuostabaus) kol kas tikrai tobulai veikia.

Prognozė: Renato Kurilionoko treniruojamas kolektyvas reguliariajame sezone tikrai turėtų užimti vieną iš pirmų trijų vietų, tad jų lauks sąlygai lengvas varžovas ketvirtfinalyje. Pasakyti, kaip seksis finalo ketverte - neįmanoma, nes ten net "Maccabi ar "Olympiacos" (tik Eurolygoje, žinoma) sugeba triumfuoti atsitiktinai ten patekę, tačiau bet kokiu atveju - jie ten bus stipriais favoritais bei pagrindiniais pretendentais žaisti finale, o gal net laimėti saldžiausią savo klubo istorijoje auksą!

"VTDK-SLK Patriotai" (Vieta praėjusiame sezone - N)

Dar vienas šaunus kolektyvas vasarą atradęs doros kelią ir įsiliejęs į Sostinės A lygos dalyvių gretas. Naujokų sudėtyje - ne vienas stipriausios miesto lygos kovų ragavęs krepšininkas ir visas būrys visiškų naujokų. Pripažinkite, jog tai - nestandartinis, tačiau tikrai gana įdomus komandos komplektacijos atvejis.

Kita vertus, jeigu yra žaidimas ir rezultatai - koks skirtumas, kaip ekipa atrodo "ant popieriaus". Draugiškame Rudens taurės turnyre šio kolektyvo žaidimas strigo, tačiau A lygos starte viskas atrodo daugiau nei neblogai. Pergalė akistatoje su "Tegra", kovingos rungtynės ir apmaudus pralaimėjimas dvikovoje su VGTU tarsi patvirtina, kad "patriotai" šiame sezone tikrai neketina būti statistais.

Prognozė: apie vietą atkrintamosiose kalbu užtikrintai ir drąsiai, tačiau lyg Ovidijus Vyšniauskas kelialapius į finalo ketvertą išdalinau kartu su savo liūdesiu ir džiaugsmu. Kita vertus, niekas netrukdo naujokams tą kelialapį nugvelbti iš varžovų.

"Š.Marčiulionio KA-Čili" (Vieta praėjusiame sezone - N)

Galiausiai - dar vieni treti debiutantai, jaunieji ŠMKA atstovai. Tiksliau, komanda, kuri pagal tradicinę rotaciją pakeitė Tomo Purlio treniruojamus "Š.Marčiulionio KA-Blancomet" krepšininkus.

Ką galima pasakyti apie šį kolektyvą? Pirmiausia, tai, jog jis pasižymi išskirtiniu kovingumu. Kaip sakė "marčiulioniukų" strategas Gintaras Pocius: "Komanda neturi aukštaūgių, todėl bus labai sunku grumtis su A lygos "centrais", kita vertus - didelis noras ir darbas gynyboje gali duoti savų rezultatų".

Stratego žodžiu puikiai iliustruoja pirmosios dvi sezono rungtynės. Pirmiausia buvo įveikta nugalėtojos titulą ginanti "Vilniaus universiteto" komanda, o vėliau - pralaimėta, bet kovingai, "Tegros" vyrams.

Žiūrint iš šalies kolektyvas atrodo žymiai geriau už savo įpėdinius ir yra panašaus pajėgumo kaip prieš du metus žaidusi "Š.Marčiulionio KA-YIT"  komanda. Pastaroji pasiekė atkrintamąsias, tad sėkmės atveju - to paties gali tikėtis ir G.Pociaus auklėtiniai.

Prognozė: iš esmės - ŠMKA pagrindinis tikslas yra kuo sėkmingiau pasirodyti MKL čempionate, tačiau norint - viską galima labai sėkmingai derinti su kovomis A lygoje. Vienas patyręs varžovas jau nugalėtas ir tikrai manau, kad parodžius visą potencialą galima įveikti pagrindinius konkurentus dėl vietos atkrintamosiose. Abstrakti prognozė - ši ekipa pasieks daugiau pergalių nei jos įpėdinė, o platesnė - liks per plauką nuo atkrintamųjų arba į jas įšoks kone pačioje reguliariojo sezono pabaigoje.